Feestelijke heropening Blaercom 17 januari 2020

Op vrijdag 17 januari werd dorpshuis Blaercom na een ingrijpende verbouwing feestelijk heropent door wethouder Gerard Knoop van de gemeente Blaricum.

De middag werd geopend door de voorzitter van het bestuur, Ramonde Amorison die vervolgens het woord gaf aan Gerard Knoop. Blaercom bestuurslid Dirk Jan Emmens keek terug op 40 jaar Blaercom, de passie van medewerkers, bestuur, vrijwilligers en de gemeente Blaricum!

Het bestuur van Blaercom (Raymonde Amorison – Voorzitter, Michael Samson – Penningmeester en Dirk Jan Emmens – PR/Communicatie) stond samen met de vast crew medewerkers van Blaercom (Paul Molenkamp, Tamara Nobel en Selwijn Paehlig) voor een enorme uitdaging. Het pand was hard aan een opknapbeurt toe maar de middelen waren niet voorhanden. Daarop werd besloten architekt Hans Frissen te vragen een schets te maken van een mogelijke verbouwing waarbij de entree zou worden verhuisd naar de voorkant. Gedacht werd toen nog dat eea mogelijk zou moeten zijn voor ca € 200.000 a € 300.000.  Met dit plaatje werden de gesprekken met de gemeente 1.5 jaar geleden gestart.

Dat de gesprekken zo soepel zouden verlopen werd door het bestuur niet verwacht. Immers Blaercom was een oud dorpshuis, de omzet stond onder druk en de operatie van het dorpshuis was ook niet eenvoudig. Met een crew van slechts 2,9 FTE een dorpshuis 75 uur per week openen is niet eenvoudig. Zeker niet in gevallen van ziekte of vakanties.

Het werd iets meer dan € 300.000

Een dorpshuis verbouwen bleek toch iets anders dan een woonhuis. De strenge regels mbt installaties, brandwering en nieuwe wensen maakte dat de begroting van het project uitkwam op € 900.000. Maar de gemeente (met grote support van wethouder Gerard Knoop) – hechte groot belang aan ‘de verwelzijning van de zorg’. De plannen paste binnen het beleid van de gemeente dat alle mensen deel moeten blijven kunnen uitmaken van de samenleving, ook mensen die hierbij een steuntje nodig hebben. Wel eist de gemeente Blaricum dat Blaercom na de verbouwing een sluitende begroting nastreeft en de bezetting zal verhogen.

Vrijwilligers

Dorpshuis Blaercom kan alleen met de inzet van vrijwilligers een succes worden. Dirk Jan Emmens doet een nadrukkelijke oproep voor meer vrijwilligers. Op dit moment zijn er nog maar 10 vrijwilligers in Blaercom (ter info,  het Brinkhuis in Laren heeft ruim 50 vrijwilligers!) Dus inwoners van Blaricum – doe ook mee en meld je aan als vrijwilliger.

Met de plannen van architect Hans Frissen werd in juli 2019 door aannemer Joost Bedet gestart met de bouw. Grote waardering is er ook voor Rinnie van de Bos, de project begeleider vanuit de gemeente Blaricum. Huurders, vrijwilligers, gasten en omwonenden stelden zich tijdens de verbouwing enorm flexibel op waarvoor het bestuur veel dank uitspreekt.

Eind november was het dan zover en werd het nieuwe Blaercom – binnen de vastgestelde begroting – opgeleverd.

Nieuw pand – nieuw logo – nieuwe website

Niet alleen een schitterend nieuw pand, nieuwe entree maar ook een nieuwe huisstijl, nieuwe website en een schitterende professionele keuken maakten onderdeel uit van de transformatie naar het nieuwe Blaercom. Daarbij moest uiteraard de eerste steen vanuit 1979 bewaard blijven. Deze kreeg een mooie nieuwe plek in de lobby.

De tuin werd opnieuw aangelegd door Jeroen de Vries – niet alleen de bestrating maar ook de eerste officiële Petangue baan in het Gooi – voor een heerlijk spelletje Jeu de Boules.

Elisabeth Koning verzorgde het kunstwerk wat u direct bij binnenkomst in de hal kunt bewonderen!.

Dank ook aan:

Afke Nijholt & Margot Cornelis – vrijwilligers met passie voor Blaercom
Gemeente Blaricum voor het vertrouwen in Blaercom (Gerard Knoop, Annemarie Kennis en Liesbeth Boersen)
Jeroen de Vries voor bestrating, snoeiwerk en jeu de boules baan
Hans Frissen – architect
Joost Bedet – aannemer
Rob Hendriks en Tosca de Jong
Janneke Nijenhuis – Website Bureau WP Website Maken
Carla Reesink – voor haar flexibiliteit tijdens de verbouwing en organisatie Dagje Blaercom
Huurders
Muziek ensemble onder leiding van Nol van Bennekom voor muzikale omlijsting van de opening
Bestuur en medewerkers Blaercom
Elisabeth Koning voor het kunstwerk

Foto’s feestelijke heropening Blaercom 17 januari 2020